YLE uutisoi juuri tänään Reutersin lähteiden perusteella, että Turkin liigassa pelaavat suurjoukkue Galatasarayn puheenjohtaja Unai Aysal olisi "heittänyt ilmoille" idean uudesta 15-20 joukkueen jalkapallon superliigasta korvaamaan tai ainakin haastamaan nykyistä Mestareiden Liigaa, joka voisi olla jopa UEFAsta irrallinen kilpailu. Kuten linkitetystä jutusta selviää, on asiaan ottanut kantaa myös Juventuksen puheenjohtaja Andrea Agnelli ja Euroopan seurojen yhdistyksen puheenjohtaja Karl-Heinz Rummenigge.
Kaikenkaikkiaan ideana siis olisi ollut luoda 20 joukkueen kilpailu, josta vuosittain vaihtuisi 3-5 joukkuetta. Vielä ei ainakaan YLEn mukaan oltu määritelty, kuinka nuo joukkueiden vaihtumiset tapahtuisivat ja muutenkin idea uudesta kilpailusta näyttäisi olevan ihan ajatusten ja päiväunien asteella tässä kohtaa. Varsinkin, kun Rummenigge jo totesikin, että seuroilla on sopimus UEFAn ja UCLn kanssa voimassa ainakin vuoteen 2018 asti. Sinällään en itse näe ideaa huonona, koska se varmasti herättää päättäjäpiirissäkin keskustelua jalkapallon nykytilasta. Uuden kilpailun yhtenä ehtona mainittiin YLElläkin tuo tässäkin blogissa esillä ollut raha, taloudellinen reilu peli(Financial Fair Play), jota muutenkin toivottaisiin enemmän mukaan eurooppalaiseen jalkapalloon. Tällaiset keskustelun avaukset ja ideat ovat mitä parhaimpia luomaan keskustelua jalkapallon tilasta, tuomaan esiin epäkohtia ja uusia kehitysideoita. Itse en usko, että tuo esitelty "superliiga" tulee toteutumaan ainakaan tuollaisenaan, mutta uskon, että keskustelun avaus avaa UEFAnkin silmiä meneillään olevalle kilpailun vääristymiselle ja hullulle rahapolitiikalle yhä enemmän. Eurooppa on täynnä Galatasarayn tapaisia suurseuroja, joilla ei kuitenkaan ole oikeita taloudellisia resursseja taistella ulkopuolisella öljyrahalla ja muilla velkakeinoilla operoivia megaseuroja vastaan ja kohta se urheilullinenkin haastamisen mahdollisuus vähenee vain pienemmäksi ja pienemmäksi, jos mitään ei tehdä. Siksi onkin ainakin omasta mielestäni toivottavaa, että muutkin Galatasarayn kaltaiset ja tasoiset seurat liittyvät mukaan keskusteluun ja ilmaisevat, että tiettyjen asioiden täytyy muuttua, jotta jalkapallon rakenteet eivät murene kokonaan. Äänekkäästi mukaan lähtemällä ei uuden kilpailun luonti välttämättä tulekaan lopulta tarpeelliseksi, jos UCLn tilanne saadaan Financial Fair Playlla ja muulla hallinnalla kilpailullisesti palautettua sinne vuosituhannen vaihteen tilaan, jolloin realistisia voittajaehdokkaita kilpailulle oli ainakin kaksinkertainen määrä vuosittain nykyiseen verrattuna.
Mitä muut ovat mieltä? Pitäisikö tuollainen kilpaileva sarja tai kilpailu UCLlle vuosikymmenen lopulla perustaa, vai onko taloussäännöstelyllä nykyinen UCL vielä "pelastettavissa" ja terve kilpailu palautettavissa? Mitä muita mietteitä uutinen ja tämä kirjoitus aiheesta herättää?