maanantai 14. heinäkuuta 2014

Ensin pelataan ja sitten Saksa voittaa

Monelle varmaan tuttu sananlasku tuo otsikko. Taas on edessä neljän vuoden odotus, kun jalkapallon MM-turnaus hetki sitten päättyi Saksan kultajuhliin, kun joukkue kaatoi finaalissa jatkoajalla Argentiinan 1-0 Mario Götzen 113 minuutilla tekemällä maalilla. Onnittelut Germaanian suuntaan lienevät paikallaan ja vihdoin siitä "sympaattisesta luuseriporukasta", joka vuodesta 2002 on ollut aina MM-mitalipeleissä, mutta jäänyt ilman mestaruutta, tuli mestari. Nyt tuli yhdistyneen Saksan ensimmäinen MM-kulta sen vuonna 1996 voitetun EM-kullan kaveriksi. Joukkueen paitaa toki koristaa tulevaisuudessa neljä tähteä, koska myös Länsi-Saksan saavuttamat kolme mestaruutta lasketaan nykyisen Saksan tilastoihin.

Niin se itse finaaliottelu...Noh jokainen lukija sen varmasti katsoi, joten ei kai siitä sen suurempaa tai seikkaperäisempää tiivistelmää tarvitse kirjoittaa? Tiukkaa ja varovaista peliä molemmin puolin, mutta silti molemmilla oli muutama mallikas paikka jo varsinaisella peliajalla tehdä maali. Saksan paras paikka tuli kulmasta, kun Benedikt Höwedes pääsi puskemaan, tolppa oli tiellä. Argentiina sai rakennettua ehkä useamman vaarallisemman paikan: ainakin Gonzalo Higuainille, Rodrigo Palaciolle ja Lionel Messille siunaantui hyvät maalipaikat, mutta tällä kertaa kukaan heistä ei osunut maalipuiden sisälle. Tuomari Andrea Rizzoli suoriutui mielestäni ottelussa hyvin, mutta muutamaa tilannetta jäin kuitenkin vielä tuoreeltaan pohtimaan. Ensinnäkin toisella puoliajalla Saksan maalivahti Manuel Neuer lanasi aika huolella pallontavoittelutilanteessa Higuainin ja tilanteessa Neuerin POLVI osui hypyn jälkeen Higuainia PÄÄHÄN. Toki Neuer osui samalla nyrkillään palloon ja yleensä noissa tilanteissa puhalletaan vapaapotku maalivahdin eduksi muutenkin. Raju tilanne kuitenkin ja epäilen, että jos kyseessä ei olisi ollut tasatilanteessa ollut MM-finaali, niin olisi saattanut ehkä tulla tuomarilta osoitus kohti rankkaripilkkua. Toisaalta ensimmäisellä puolikkaalla samantyylisessä pallontavoittelutilanteessa Argentiinan toppari Ezequiel Garay osui Saksan Christoph Krameria niin, että jälkimmäinen sai jonkinlaisen tärskyn päähänsä ja joutui siirtymään vaihtoon, joten kaipa nuo tilanteet menivät sitten tasan.

Saksalle siis mestaruus yksittäisellä Argentiinan puolustuksen uinahduksella ja Mario Götzen onnistuneella kuoletuksella kultaa ja Argentiinakin palasi mitalikantaan ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1990. Lionel "Leo" Messistä tuli samalla MM-hopeamitalisti, joka kaunistaa hänen jo ennestään pitkää ja kattavaa saavutuslistaansa. Messi itse ei varmasti ole tyytyväinen, eikä pidäkään olla, kun kultaa ja paikka absoluuttisena legendana oli tarjolla ja niin lähellä, mutta siitä huolimatta hieno suoritus. Nyt on suurelle maailmalle näytetty, että peli kulkee varsin mallikkaasti myös maajoukkueessa ja MM-tasolla. Ikää miehellä on kuitenkin vasta 27 vuotta, joten kahdet kisat ehtii vielä hyvin pelata ja toivottavasti seuraavissa kisoissa muillakin hyökkäyspään pelaajilla olisi ruuti kuivempaa, niin koko hyökkäys ei olisi niin suuresti Messin varassa. Toki vihaajat ja vähättelijät ovat varmasti tyytyväisiä Saksan voitosta, niin on edelleen lyömäaseena Messiä vastaan se vanha kommentti "se ei oo voittanu MM-kultaa!". Näissä kisoissa kuitenkin Messi nyt näytti kaikille, että homma kyllä toimii menestyksekkäästi Barcelonan ulkopuolellakin, MM-hopea on upea saavutus ja varmasti alkaa ajan myötä maistua ihan hyvältä. Tällä kertaa Saksa vaan oli sen maalin verran laadukkaampi joukkue, mutta toivottavasti Venäjällä 2018 näemme laadukkaamman ja monipuolisemman Argentiinan.

Kuukauden kisarupeama on nyt ohitse ja päällimmäisenä tunteena on pettymys. Se pettymys ei kuitenkaan ole siitä, että Argentiina tai Brasilia hävisivät viimeiset ottelunsa, vaan se pettymys on sitä, että nyt ne kisat taas loppuivat. Paljon oli nähtävää ja koettavaa, nousi uusia nimiä maailman tähteyteen, kuten esimerkiksi James Rodriguez ja oli yllättäviä menestystarinoita, kuten Costa Rican ja Algerian ennakoitua paremmat menestykset. Fiilikset ovat haikeat, vielä olisin mielelläni katsellut viikon verran kisoja, mutta kaikki hyvä loppuu aikanaan, valitettavasti. Jalkapallomaailma jää nyt ansaitulle kesälomalle noin kuukaudeksi, kunnes seurajoukkueet puhaltavat kauden 2014-15 käyntiin noin kuukauden päästä. Tästä huolimatta urheilua seuraavan penkkiurheilijan ei tarvitse värjötellä, sillä nyt on hyvät kelit itse harrastaa vaikka jalkapalloa ja lisäksi kesän ohjelmassa on myös yleisurheilun EM-kisat elokuun puolivälissä Sveitsin Zürichissä. Palloilulajien faneja hemmotellaan myös myöhemmin kesällä ja alkusyksystä, kun Suomen koripallomaajoukkue ja lentopallomaajoukkue mittelevät molemmat arvokisoissa! Yleisurheilusta puheen ollen tämä päivä jää myös Suomalaiseen yleisurheiluhistoriaan, kun tänään naisten 100 metrin aitajuoksussa Nooralotta Neziri pinkaisi ensimmäisen kerran alle 13 sekunnin ja uusi SE-tulos on nyt tarkalleen 12,98. Sillekin tässä vielä taputukset ja muistinpa vielä, että Sandra Eriksson paransi myös hurjasti näinä päivinä naisten 3000 metrin estejuoksun SE-tulosta, joten esteitä ja aitoja ylittävät naisjuoksijamme ovat onnistuneet jalkapallon finaaliviikonloppuna myös aivan erinomaisesti!

Tulevaksi kuukaudeksi blogin suhteen ei ole mitään suunnitelmia, mutta viimeistään loppukesästä tai alkusyksystä palaillaan taas tutuin aihein linjoille. Kommenttien mukaan yksilölajeistakin haluaisi osa kävijöistä lukea ja keskustella enemmän, joten katsotaan, mitä esimerkiksi yleisurheilun EM tuo tullessaan. Riippuu ihan omista aikatauluista, kuinka ehtii ennakkoon perehtymään ja niin edelleen, mutta kommentit aiheeseen liittyen on kuitenkin kuultu ja otettu huomioon. Nyt lienee aika penkkiurheilijankin hieman henkäistä, jotta jaksaa sitten palata taas jännittävien kisojen ääreen syksymmällä.

53 kommenttia:

  1. Tuohon Neuerin tilanteeseen: Hieno vastaantulo mieheltä. Vaikka törmäys näytti pahalta, kumpikaan pelaaja ei tehnyt mitään rikettä. Maalivahdit tulevat aina vastaan korkeisiin palloihin polvi pystyssä suojellakseen itseään.
    Argentiina oli kieltämättä parempi kuin odotin, mutta Messin hehkutus (mm. Ylen ja Fifan toimesta) on huvittavaa. Mascherano oli varmaan joka pelissä argojen paras pelaaja, ja Messi pelasi pudotuspeleissä noin 5 tilannetta hyvin. Ilman palloa varmaan vähemmän juoksuaskeleita kuin kellään muulla pelaajalla. Kansikuvapojalle pitää kuitenkin antaa pystejä vaikka väkisin. Messin mahtavuutta pelaajana tuskin kukaan kiistää, mutta hän ei ollut näissä kisoissa Argentiinan paras pelaaja. Pudotuspeleissä tosiaan vain yksi syöttö Palacion katkon jälkeen (ylellä ei varmaan edes mainittu Palacion panosta), maalit Bosniaa ja Nigeriaa vastaan ehkä historian helpoimmassa lohkossa. Argentiina menestyi koko joukkueen vahvan puolustuspelin ansiosta. Saksa taas oli turnauksen paras joukkue, vieläpä kohtuullisen selvästi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinällään on ihan turhaa lähteä jankuttamaan tuosta Neuerin polvella päähän-tilanteesta sen enempää, koska se tuomittiin niin kuin tuomittiin ja mitalit on jo jaettu. Siitä huolimatta linkitän tämän kuvan vielä tähän( http://imgur.com/tb9IYNP ) ja totean, että aikalailla se vaarallisen pelin määritelmä tuon kuvan perusteella näyttäisi täyttyvän.

      Poista
    2. Argentiinalaisten Krameriin kohdistama sikailu oli tahallista ja siitä olisi pitänyt tuomita punainen. Neuer pelasi vaan palloa, Higuanille ei edes käynyt tilanteessa mitenkään.

      Poista
    3. Minusta näytti, että Kramer itse juoksi höntyillessään pallon perässä päin Garay'ta, joka taas näytti pyrkivän vain suojaamaan pallon päätyrajasta ulos. Sinällään Garay kyllä tuli tilanteeseen "tahallisesti", mutta kuitenkin...

      Vastaavasti Neuerin tilanteessa hänen POLVENSA on pystyssä juoksevan Higuainin pään korkeudella! Missään jalkapallon normaalissa pelitilanteessa POLVEN ei ole tarkoitus olla vastustajan pään korkeudella, jos vastustaja on pystyssä. Vaaralliseksi peliksi lasketaan myös tilanne, jossa vastustajan nappulakenkä nousee kaulan korkeudelle pallontavoittelutilanteessa. Lisäksi vaarallisen pelin tuomitsemisessa ei oteta huomioon sitä, loukkaantuiko pelaaja vaiko ei. Myös väite "pelasin vain palloa, vaikka potkaisin samalla vastustajaa päähän" on absurdi, koska vaarallisista taklauksistakin laputetaan ja vihelletään nykyään, vaikka olisikin ensin osunut palloon. Jos tulee tilanteeseen "vaarallisesti nappulat edellä", niin ei ole nykyään enää merkitystä, osuuko ensin palloon vai vastustajaan.

      Sinällään tilanteista jankuttaminen ei tosiaan ole järkevää, eikä se muuta mitään, mutta tuota kuvaa katsoessa päällimmäinen tunne on silti se, että Neuerille olisi kuulunut kortti(kyseessä MM-finaali, joten hellemmästi vain keltainen) ja pallo pilkulle. Nyt makaronituomari paskansi housuihinsa ja näki, että Higuain rikkoi tuossa jotenkin :D Maalivahdeilla on edelleen rankkarialueella "omat sääntönsä", mutta ei niidenkään mukaan palloon kurottaessa saa potkaista vastustajaa päähän :D

      Poista
    4. Garay tuli tilanteeseen täysin tahallisesti. Jääkiekossa tuosta olisi saanut 5+20 päähän kohdistuneesta taklauksesta mutta jalkapallon on jalkapalloa.

      Neuerin tilanne oli myös vaarallista pelaamista, ei siinä mitään epäselvää.

      Anonyymi: Messin valinta kisojen parhaaksi on täysin naurettavaa ja osoittaa täysin kiistattomasti Messi fanclubin arpovan Messille palkintoja vaikka Messi olisi kuinka surkea kentällä. 0 maalia pudotuspeleissä ei jätä mitään epäselvyyttä Messin kyvyttömyydestä ratkoa kovia pelejä.

      Poista
    5. Toisaalta jalkapalloilijat taitavat olla niin tyhmiä, että päähän kohdistuneet iskut eivät aiheuta mitään vahinkoja. Tämä on varsinkin totta Englannin ja erityisesti Rooneyn kohdalla.

      Poista
    6. Zamppa: edelleen, veskarit nimenomaan koulutetaan nostamaan POLVI itsensä suojaksi kun hypätään palloon, näin toimivat käytännössä kaikki maalivahdit. Kovaa ja yllättäen Neuer tuli tilanteeseen, mutta polven nostamisessa ei ollut mitään ihmeellistä. Tuo fotattu kuva ei kerro tilanteesta mitään, kannattaa katsoa videota mielummin. Missäs oli muuten Higuainin katse? Ei tullut mieleen että pystysyöttöihin pilkkualueelle saattaa (hyvä) maalivahti reagoida jotenkin (varsinkin Neuer).

      Jos tilanteista jankuttaminen ei ole järkevää, miksi teet sitä jokaisessa viestissäsi?

      Poista
    7. Niin se polvella itsensä suojaaminen on varmasti hyvä tapa silloin, kun ollaan kulmatilanteessa tai vastaavassa ja ympärillä on 10+ muutakin pelaajaa. En pidä kuitenkaan järkevänä, että tuollaisessa tilanteessa, johon juostaan kovalla vauhdilla, hypätään palloon polvi edellä, koska ollaan paljon korkeammalla ilmassa verrattuna esim. tuollaiseen "paikaltaan" lähteneeseen hyppyyn vaikka kulmassa.

      Higuainin katse oli varmaan pallossa, koska sitä kohti hän oli menossa ja sitä tavoittelemassa. Tuskin hänellekään tuli mieleen, että "pitäiskö mun vahtia, ettei toi veskari tule polvi edellä mua päähän".

      Itse asiassa noista polvihypyistä ihan hyvä vertailukohta löytyy reilun viikon takaa, kun Zuniga lanasi polvella Neymarin selkänikaman. Hän hyppäsi tilanteeseen aikalailla samaan tapaan polvi edellä ja vaikka tilanteesta jäikin se keltainen/punainen antamatta, niin tilanne kuitenkin tuomittiin vaaralliseksi peliksi. Lisäksi mielestäni en jankuttanut, vaan vastasin vain Tomin esittämään näkemykseen ja perustelin sääntökohdin omat tulkintani.

      Poista
  2. Se on muuten Nooralotta ei Noora-Lotta. Eriksson ottaa luultavasti EM-mitalin, taistelee jopa kullasta. Nezirillä tekee tiukkaa edes päästä finaaliin. Toki kovahermoisena kilpailijana hän voi venyä ja päästä finaaliin. Se olisi kova suoritus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lisätään vielä. Jos Eriksson ottaa Euroopan mestaruuden, niin mielestäni hän on vahvoilla vuoden urheilija -valinnoissa.

      Poista
    2. No katos vaan noita nimiä. Nyt on korjattu.

      Poista
  3. Mitä mieltä ihmiset Arsenalin nipusta meinaan että tekivät aika hyviä hankintoja?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alexis loisti mm-kisoissa, mutta osaltaan siksi, että ei hirveästi saanut peliaikaa Barcassa. Saattaa Özilin kanssa olla aikamoinen pelote perinteisen hitaille keskuspuolustuksille. Toisaalta Alexisin pelihuumorin saa helposti taantumaan ottamalla pelaajaa kovaa. Mielestäni aika riski hankinta ja ennen kaikkea liian kallis, jos tuo 35 milj puntaa pitää paikkaansa.

      Debuchy oli erittäin hyvä hankinta vahvistamaan oikeaa laitaa, nimen omaan puolustussuuntaan. Pidän tästä todella paljon.

      Mikäli huhut Khedirasta todella pitävät paikkaansa, on Arsenalilla viimeinkin ankkuri. Sellainen oli viimeksi Vieira aikana. Khediran ottaisin tykkimiehenä äärettömän mielelläni vastaan. Mielestäni muutenkin keskikentän pohjan pelaajat ovat liian aliarvostettuja. Barca ei pärjäisi ilman Busquetsia (koska ovat niin tampioita, etteivät peluuta melestäni 2010-luvun parasta ankkuria, Mascheranoa, omalla paikallaan), Real lopetti pärjäämisen kun Makelele poistui seurasta, Bayernin peli olisi huomattavasti hankalampaa ilman Schweinia jne.

      Kokonaisuudessaan kaksijakoiset fiilikset näistä. Sellaisia High Risk -> High Reward -hankintoja, jotka ovat kalliita, mutta kuitenkin onnistuessaan äärimmäisen hyviä.

      Poista
  4. Barca sai tuomariapuja jokaisessa maalissa,eikä HJK:ta kiinnostanut.Vai mitä MV?

    VastaaPoista
  5. Onko Zamppa huomannut, että puudelihörhöt ovat hävinneet kaikki harjoituspelinsä? He hävisivät jopa Saksalle, joka jäi kisojen ulkopuolelle, kun ei suostunut maksamaan yhtä paljon kuin puudelihörhöjen sponsorit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomi muuten voitti eilen Australian, jolta löytyi miehistöstä useampikin NBA-statuksen omaava pelaaja ja tämän kesän kärkivaraus NBAhan. Muutaman harjoituspelin olen katsellut ja kyllähän tappioissa se Petteri Koposen puute on näkynyt, Rannikko ei ole enää fysiikaltaan niin kova, että voisi vastata "yksin" joukkueen hyökkäyksen pyörittämisestä. Koponen on isompikokoinen, nopeampi ja pystyy tekemään vaarallisempia omia ratkaisuja, kuten eilen nähtiin. Lisäksi Koposen paluu tuntui vapauttavan muitakin pelaajia pelaamaan paremmin.

      PS. Kiitos jälleen niin asiallisesta viestistä! Puudelihörhöt on sellainen termi, joka nosti kirjoituksesi arvostuksen ihan toisiin sfääreihin...Tai sitten ei!

      Poista
    2. Ihan hyvin voisi ottaa vertailukohdaksi Real Madridin joka myös hävisi harjoituspelejä,mutta eilen kun jtn oli saavitettavissa nähtiin jo ihan mukavaa peliä.
      Vähän jopa pelottaa tuo Real ja se tuleva ylivoima mikä odottaa jos joukkuepelaaminen hioutuu yhteen.

      Mitäs Tomppa tuleeke yleisturhaulusta muutakin kuin keppityöntö pronssia:D.

      Poista
    3. Ano, Sandra Eriksson on hyvin lähellä mitalia. Keihäästä voi tulla muutakin kuin pronssia, nappionnistumisella siitä voi tiulla jopa useampi mitali.

      Puudelit jäävät MM-kisoissa alkulohkoon.

      Poista
    4. Siis joo jos oikeasti puhutaan niin uskon että keihäästä saldo on 2(kulta,pronssi) ja Eriksson ottaa varmasti mitalin jos juoksu on ns.normaali.Taktisesti monenlainen juoksu sopii hänelle.
      Lisäksi tänään on Nikkasella jo mahdollisuus yllättää.Lisäksi Söderberg on on omalla tasollaan heittäessään 6 sakissa ja pienellä muiden alisuorittamisella+oman enkan tuntumaan heittämällä on mahdollisuus jopa pronssiin.

      Poista
  6. Jälleen on palloniilot tuskissaan, kun Ruuskas-Ana voitti Euroopan mestaruuden. On hyvin mahdollista, että hänet valitaan vuoden urheilijaksi. Toki itse olen edelleen Niskanen-Jauhojärvi-parivaljakon kanalla, mutta en olisi pahoillaan, jos Antti valittaisiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. täh? eikait "palloniiloja" vois vähempää kiinnostaa joku kepinheiton mestaruus? tai vuoden urheilija?
      sulla tuntuu ottavan kyllä koville silloinkin, kun suomi jossain menestyy. Ihme jamppa.
      Henkilökohtaisesti toivon että maailman paras maalivahti Tuukka Rask voittaa vuoden urheilija -pystin.

      Poista
    2. Moni palloniilo on jo ehtinyt kommentoimaan katkeraan sävyyn Ruuskasen voittoa twitterissä ja kommenttiosastoilla. Viime talvena poalloniilot vetivät herneen nenäänsä oikein urakalla vuoden urheilija -valinnasta. Se siitä kiinnostumattomuudesta.

      Minulla ei ole koskaan ottanut koville Suomen menestys. Koripallossa ja jalkapallossahan Suomi ei ole koskaan menestynyt edes välttävästi. Jääkiekossa Suomi on menestynyt erinomaisesti. Lentopallossa kohtuullisesti.

      Poista
    3. tjoo ei luulis olevan keihäänheiton poissa palloniiloilta :D samapa tuo mulle. Eihän noita fudaajiakaan suomessa ketään voi mitenkään valita vuoden urheilijaksi. Moisander ehkä voip olla ehdolla, voittaa kuitenkin aina välillä ajaxissa mestaruuden. Jospa se nyt kulkis korbassa syksyllä ja fudareilla karsinnoissa.

      Poista
    4. Vaikka kaiken maailman tomit ja muuta pennut hehkuttaa jotain marginaalilajien (hiito, keihäs, kendo) menestyjiä, niin tuo "vuoden urheilija" -valinta pitäsi olla tänä vuonna täysin selvä. Eräs suomalainen oli maailman kilpailuimman yksilölajin suurimmassa (näitä on neljä) turnauksessa 7. Vähän eri planeetalta tuo saavutus, kun jonkun kulta-Antin. Golfia harrastaa pelkästään Yhdysvalloissa yli 30 miljoonaa, kuinka monta keppi-heikkiä on maailmassa? Yli 100?

      Poista
    5. Ruuskaselta ihan hieno viskaisu! Nyt on taas Suomen "maine" yleisurheilumaana pelastettu, kun tuli pari mitallia :D Laji tosin oli sellainen, jota ei kauhean monessa maassa ns. "tosissaan" harrastella ja Ruuskasen kultaa "himmentää" vähän se, että kyseessä oli tosiaan EM-kisat, joihin ei ollut esim. tällä tämän kauden kärkituloksen heittäneellä egyptiläisellä mitään asiaa.

      Nyt kun Ilosen 7. sija Major-turnauksessa otettiin esille, niin täytyy todeta tähän samaan, että olipa sekin hieno suoritus! Vetää vertoja ihan tuolle Ruuskasen mitalille, kun ottaa huomioon, että Tiger Woodsia lukuun ottamatta taisivat olla kaikki paikalla ja kisaajia "vähän enemmän" kuin keihään heiton EM-karsinnoissakaan oli paikalla.

      Vuoden urheilijaa valittaessa Ilosta tuskin valitaan tai edes kärkisijoilla nähdään, koska Suomessa tuo titteli annetaan sille, joka tuo kirkkaimman mitalin arvokisoista, viis siitä, kuinka pieni laji on kyseessä. Ei sekään väärä tapa ole palkita vuoden urheilijaa, mutta näin globaalisti urheilua seuraavana ihmisenä on jotenkin hassua, ettei golfin Major-turnauksen 7. sijaa arvosteta enempää. Varsinkin kun Ilonen on pienemmistä turnauksista napsinut useamman vieläkin kovemman sijoituksen tässä tämän vuoden aikana. Suomi on toki menestyshullu maa ja arvometalli silmissä mennään, joten ehkä siksi keihäänheiton mitalli on sitten "kovempi saavutus".

      Palloniiloudesta vielä sen verran, että blogi palaa piakkoin uusien kirjoitustenkin puolesta kesätauolta, kunhan Suomi julkaisee lopullisen koripallon MM-miehistönsä. Sitten lähdetään vähän ennakoimaan parin viikon päästä alkavia kisoja ja siinä sivussa esitellään varmaan vähän myös USAn NBA-miehistöä. Kannattaapi pysytellä ns. "kuulolla" siis :)

      Poista
    6. Hölynpölyä, golf ei ole edes urheilua. Ilonen ei ollut 7, vaan jaetulla seitsemännellä tilalla. Golf on laji, jossa yli 60-vuotias läski voi pärjätä, joten se ei ole urheilua.

      Missään nimessä golf ei ole maailman harrastetuin yksilölaji. Jo Euroopassa se on pieni laji, puhumattakaan Afrikasta, Aasiasta tai Etelä-Amerikasta. Juoksu on täysin ylivoimainen harrastajamääristään ja globaalilta levinneisyydeltään verrattuna golfiin.

      Poista
    7. Zamppa alat olla jo aikamoinen urpo. Ilosen suoritusta ei olisi pidetty esim. Ruotsissa tai Britanniassa saati sitten USA:ssa minään. Ainut syy miksi jotkut pellet hehkuttavat sitä on se, että Suomesta ei ole aiemmin tullut Ilosen tasoista golfaria. Hän ei ole mitenkään ihan maailman huippu. Hän kuuluu juuri ja juuri maailman 50 parhaan golfarin joukkoon.

      Poista
    8. Golf on urheilua siinä kuin esim. vaikka ralli, formula, shakki, purjehdus tai keihäänheittokin. Erona on vaan se, että golf vaatii enemmän tarkkaa taitoa lyömisen puolella ja ei välttämättä mielettömiä fyysisiä ominaisuuksia, kuten vaikkapa keihäänheitto tai yleisurheilun juoksumatkat. Golfia harrastaa kilpatasolla paljon suurempi määrä ihmisiä kuin vaikka keihäänheittoa.

      USAsta tulee paljon voittajia, siellä on monella pelaajalla mahdollisuus voittaa mikä kisa tahansa. Näin ollen Ilosen 7. sija ei siellä varmasti ollut iso juttu. Ruotsissa on myös yksi tosi kova golffari, Henrik Stenson, jolta löytyy saman tason sijoituksia useampiakin, joten 7. sija ei siellä olisi ollut sen suurempi megajuttu.

      Peilaten tämän kauden keihästuloksia ja golfin harrastajamäärää, pidän Ilosen jaettua 7. sijaa Majorissa ja muutamia muita palkintosijoja pienemmissä kisoissa vähintään yhtä vaativina suorituksina kuin Ruuskasen EM-kultaa keihäässä. En fyysisessä mielessä yhtä vaativana, mutta peilaten kilpakumppaneihin, joita on täytynyt voittaa saavuttaakseen nuo sijat. Kyseessä tietysti vain oma mielipiteeni.

      Poista
    9. Tomi sitten luettelee tähän ne yli 60-vuotiaat läskit, jotka ovat voittaneet majorin. Huomaa, ettet tiedä urheilusta yhtään mitään. Golf on pieni laji euroopassa.. :D. Kannattaa käydä joskus seinäjoen ulkopuolellakin.
      Ja tiedoksi, että Ilonen oli 7.
      Mistä näitä juntteja oikein sikiää..

      Poista
  7. Zamppa, viime vuonna miesten keihäässä 30 parhaan joukossa oli edustettuna 20 maata. Yleisurheilussa vain miesten korkeudessa oli laajempi edustus.

    Golfissa taitaa olla 30 parhaan joukossa n. 10 jenkkiä ja lähes samanverran brittejä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Golfissa on erona vaan se, että yhteenkään kisaan ei jaeta "maapaikkoja". Jos pelaaja on tarpeeksi tasokas, hän pääsee mukaan kisaan, riippumatta edustamastaan maasta. Näinollen "parhaat ovat aina paikalla", miinus tietysti muutama loukkaantunut.

      Yleisurheilun puolella taas on maarajoitukset. Vaikka koko lajin top 10-kärki tulisi yhdestä maasta, kisoihin pääsee näistä vain 3(tai joissain tapauksissa 4, johtuen mahdollisesta hallitsevan mestarin "kiintiöpaikasta). Näinollen "kaikki parhaat eivät ole mukana" ja EM-kisoissa ei tosiaan ollut esim. kauden kärkituloksen heittänyt egyptiläinen mukana. Lisäksi tuossahan oli muutama viikko takaperin juttua juuri tästä egyptiläisestä, että hänen tulosparannuksensa tälle kaudelle oli tullut juuri suomalaisin valmennusopein. Näinollen voidaan ajatella, että eräällä tavalla tämä egyptiläinenkin on "suomalainen".

      Mutta ei siinä, arvosta sinä hiihtoa ja keihään heittämistä. Minä arvostan globaalisti vaativampia lajeja enemmän :) Lisäksi raati saa minun puolestani antaa Ruuskaselle tai Jauhojärvelle vuoden urheilijan tittelin, jos niin haluavat. Ei ole minulta pois millään tavalla.

      Poista
    2. Zamppa en puhunut keihäässä arvokisoista vaan maailmantilastosta, johon ei ole maapaikkoja. Golfissa vertailuna käytin ranking-listausta.

      Jos joku suomalaisjuoksija olisi Euroopan paras, pitäisitkö häntä Ilosta parempana? Harrastajamäärien mukaan näin olisi.

      Poista
    3. Kah, sekoitin, kun luin niin nopeasti.

      Tuo jälkimmäinen kysymys, tai oikeammin sen vastaus, riippuisi puhtaasti siitä, mistä matkasta olisi kyse ja kuinka paljon kyseisen matkan EM-kisoihin olisi tunkua.

      Poista
    4. Laitetaan matkoiksi vaikka miesten maraton (Holmen voitti 2002) ja vaikka naisten 10 000 m juoksu (yksikään suomalainen ei ole ollut koskaan mitaleilla).

      Poista
    5. Maraton on aina kovatasoinen, joten kyllä, maratonin EM-kultamitalisti olisi ehdottomasti vahva kandidaatti vuoden urheilijaksi ja vähintään samalla tasolla Ilosen suoritusten kanssa. Toisaalta Ilosella on useampi huippusijoitus, joten maratonin EM-kultamitalistilta voisi kyllä tuolla logiikalla toivoa lisäksi jotain toistakin "huippunäyttöä", vaikka nyt timanttiliigan 10 000 metrillä hyvä kisa tai toinen hyvä maratonsijoitus samalta kesältä.

      Naisten 10 000 metrin tämänhetkinen EM-taso ei varmaan maailman tasoon peilattuna ole kovin kova, mutta EM-kulta olisi varmaan hyvä näyttö myöskin ehdottomasti. Samat ehdot kuin edelläkin, EM-kullan lisäksi joku toinenkin hyvä tulos vielä päälle samalta kesältä, niin ehdottomasti samaa tasoa Ilosen suoritusten kanssa.

      Poista
    6. Ilosen kohdalla kuitenkin sinulle riittää yksi PGA-mestaruusakisan jaettu 7. sija vuoden urheilija -titteliin. Muuten Ilonenhan on ollut aika huono Mastersiin ja US openiin hän ei edes päässyt, British openissa hän jäi leikkuriin. Hän on maailman rankingissa 48. Millä logiikalla hän on vuoden paras suomalainen urheilija?

      Poista
    7. Mielestäni olen kyllä koko ajan puhunut Ilosen kohdalla Majorin jaetusta 7. sijasta JA muutamasta palkintosijasta hieman pienemmissä kisoissa. Lueppa uudelleen, koska ainakin tänään klo 15:54 kirjoittamassani viestissä mainitsen selvästi tämän uusimman Majorin ja pari muuta palkintosijaa.

      Poista
    8. Muut kuin Major-turnaukset ovat vähän höpöturnauksia. Ihan kuin tenniksessä vai grand slam -turnauksiin tulee parhaimmisto.

      Poista
    9. Turnauksia on tietty eri tasoisia, mutta ei se Ilonenkaan ihan mitään amatöörikiertueita pelaa. Todella tasokkaita pelaajia on myös Euroopan kiertueella paikalla. Erikseen tietty nämä Suomessa pelattavat Kytäjä Golfit ja muut :D

      Tenniksessä pelataan muuten Grand Slamien välittömästi alapuolella Masters-turnauksia, joissa on myöskin paikalla melkein kaikki parhaat. Juuri päättyi Ameriikoissa Masters-turnaukset, miehissä voitti Federer ja naisissa Williams. Ei mitään "höpöhöpö"-turnauksia nekään...

      Poista
    10. Taso katsotaan joko Major-turnauksista tai rankingistä. Ilosella ranking on ollut lähes koko uran 50+. Nyt hän on uransa parhaalla tilalla 48. Se ei riitä edes Euroopan Ryder cup -joukkueseen. Eli hän ei ole edes Euroopassa huippu saati sitten maailmalla.

      Nykyinen hehkutus perustunee vain Ilosen PGA-sijoitukseen.

      Poista
    11. Ja tästä huolimatta Ilonen on menestynyt varsin hyvin varsinkin nyt viime aikoina. Eikös se kerro sitten lajin laajasta tasosta, jos rankingissa noin sijalla 50 oleva voi pärjätä hyvinkin?

      Poista
    12. Tässä kun on Tompalla puhe näistä höpöhöpö turnauksista=euroopankiertue golfin kohdalla niin omasta mielestäni näitä kisoja voi hyvin verrata (poikkeus että niitä on useita vuodessa) yleisurheilun em-kisoihin monessa lajissa toki jotkut kiekonheitot ja moukarit ovat em-kisoissa 95% samaa tasoa kuin mm,mutta esim vaikka pikamatkat tai kestävyysjuoksut ovat aika samanlaisia höpöhöpöjä kokonaistasoltaan globaalissa mittakaavassa.
      Joten esim kiekonheiton EM=major menestys ja taas toisaalta 10000m(-Farah)=höpöhöpö euroopan kiertue.Lisäksi voidaan vielä keskustella harrastaja määristä,mutta en jaksa enempää väitellä.
      Omissa papereissa antaisin Jauhojärvi/Niskaselle vuoden urheilija tittelin koska olympiakulta on olympiakulta oli laji lähes mikä tahansa.
      Lisäksi voisin todeta että nämä Ilosen "hyvät sijoitukset" ovat olleet myös voittoja eivät vain palkintosijoja,mutta kyllähän suomessa Ilosen pitäisi voittaa major jos haluaisi vuoden urheilijaksi.

      Tuleeko Zamppa mitään siirtoikkuna spekulaatio juttua taikka CL-alustusta jne.?

      Poista
    13. Lasturi Euroopassa on pitkänmatkan juoksijoita huikeasti enemmän golfin pelaajin. Maailmanlaajuisesti juuri juoksut ovat ylivoimaisesti kilpailluimmat ja kovimmat yksilölajit.

      Golf- ja tennis-niilot usein pitävät lajejaan juoksumatkojen veroisina globaalissa mitassa, mutta näin ei ole. Afrikka ja Aasia ovat tenniksen ja golfin jättäneet ihan rauhassa muille.

      Poista
    14. Lasturi:

      Siirtoikkunasta en varmaan tee mitään, koska mitään ihan mielettömän isoja siirtoja ei kauheasti ole ainakaan vielä tullut, poislukien tietysti Suarez ja James Rodriguez, mutta noin muuten. Halukkaat siirroista kiinnostuneet voivat kuitenkin netistä löytää taulukkomuodossa kaikki siirrot, joten ei liene kovin järkevää listata niitä tänne.

      Seuraava kirjoitus tulee käsittelemään koripallon MM-kisoja, mutta aikanaan totuttuun tapaan tulee taas UCL-ennakko, kunhan alkulohkot on arvottu.

      Poista
    15. niilot... :D aina vaan niilot..
      Ja eihän ne Afrikassa ja Aasiassa voi harrastaa golffia eikä tennistä, kun ei niillä ole varaa välineisiin. Varmaan kiinnostais monia, mutta kun ei pysty.

      Poista
    16. Lasturi, älä aliarvio Euroopan yleisurheilun tasoa. Kenttälajeissa Eurooppa on edelleen ylivoimaisesti kovin maanosa.

      Ruuskasen voittoheitolla olisi voitettu kaikki arvokisat sitten vuoden 2010 EM-kisojen (siinä kisassa Antti olisi ollut tällä tuloksella toinen). Tässä välissä on ollut kahdet MM-kisat, yhdet olympialaiset ja yhdet EM-kisat.

      Poista
  8. Lisätään vielä, korispelleille, että koripallon globaalitaso on paska. Siitä kertoo USA:n ylivoimainen dominanssi ja Liettua menestys. Suomen selviytyminen MM-kisoihin kertoo osaltaan lajin huonosta tasosta. Onhan laji Suomessa mitätön kääpiölaji. Silti Suomi pärjää kohtuudella EM-tasolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaa taas tämä sama aihe, mistä ollaan Suomen MM-paikan varmistumisen jälkeen puhutta jo useamman kerran. Koville näyttää Suomen palloilumenestys Tomilla ottavan...

      USA dominoi, koska siellä puolella isoa merta tuntuu olevan paljon atleettisia geenejä, joita koripallossa tarvitaan. USA pärjää muuten erinomaisesta myös lentopallossa, siinäkin lajissa kun täytyy olla atleettinen ja pystyä hyppäämään korkealle. Liettua taas on koripalloon keskittynyt maa, siellä ei taideta koripalloa ja aika heikkotasoista jalkapalloa enempää palloilulajeja edes juuri harrastaa. Jalkapallon puolelta Uruguay on hyvin samanlainen ja verrattavissa Liettuan koripallomenetykseen. Suomella taas on tällä hetkellä se koriksen "kultainen sukupolvi", on joukkueellinen pelaajia, joilla voi pärjätä kansainvälisellä tasolla kelvollisesti. Toivoisin tietysti, että tästä lähtisi Suomen kohdalla sellainen "pysyvä korisryntäys" ja että joukkueemme olisi tästä edespäin jatkuvasti arvokisoissa, mutta veikkaanpa, että paluu arkeen on luvassa sitten, kun nykyisestä porukasta Möttölä, Rannikko, Kotti, Huff ja muut vähän vanhemmat lopettava ja Dettmann lopettaa valmentamisen. Kannattaisi ei niin paljon koripallosta välittävienkin nyt "nauttia", kun on kerrankin mahdollisuus.

      Poista
    2. Zamppa, mitäs mieltä olet Suomen jalkapallon tasosta? Veikkausliigajoukkueet ovat ainakin olleet ihan surkeita tänä ja viime kesänä eurokentillä.

      Veikkaan, että EM-karsinnoissakin Suomelle käy kylmät. Suomi on FIFA-rankingissa vasta lohko neljänneksi paras maa, joten se ei ennusta Suomelle jatkopaikkaa.

      Poista
    3. FIFA ranking kuvaa aika hyvin Suomen tasoa jalkapallossa. Eurooppalaisittain Suomi on aikalailla keskitasoa ja nyt kun 2016 EM-lopputurnaukseen selviää 24 maata, on Suomella ihan kohtalaiset mahdollisuudet ottaen huomioon karsintalohkon. Nappionnistumisella kisapaikka on mahdollinen ja nappionnistumisella jopa todennäköinen.

      Kotimainen veikkausliiga on melkoinen puuhasteluliiga. HJKlla on periaatteessa resurssit olla sellainen Eurooppaliigan alkulohkotason joukkue, jos resurssit käytettäisiin maksimaalisesti hyödyksi.

      Poista
  9. Vedetääs yhteen kaikkea viimeisen parin kuukauden ajalta, laitan tähän taas mielipiteeni ihmisenä en tutkijana, joten nyt ei ole laittaa lähdeviitteitä tai ristiinviittauksia.

    1. Saksa voitti, kuka yllättyi? Kisojen ehdottomasti suurin ennakkosuosikki, ainakin oman viiteryhmäni papereissa. Ainoastaan ilmastokysymys oli ennakkoarvailuissa sitä vastaan.

    2. My name is Rodriguez, Hames Roodriguez: Tunnustan, että vaikka olen intohimoinen jalkapallofani ja seuraan myös Ranskan pääsarjaa, niin tämän kaverin kovuus oli yllätys. Arvostelin kovin sanoin kyseisen kaverin hintaa, hänen siirtyessään Monacoon. Noh, kerrankos sitä erehtyy. Pidin Kolumbiaa vahvana ns. 6 pollena, mutta että ykköskoriin...

    3. Messille arvottu palkinto: epookkipelaaja, joka on parhaimmillaan käsittämätön. Näissä kisoissa kuitenkin keskenkuntoisena dallaajana. Jos peruste oli tärkeys omalle jengille, niin Mascherano olisi pitänyt valita. Upea turnaus yhdeltä suosikiltani. Toinen näkemys on se, että jalkapallo siirtyi kollektiivin aikaan. Siis oikeastaan takaisin siihen, millä Saksa voitti 1990 mestaruuden. Liikutaan yhdessä, hyökätään yhdessä ja puolustetaan yhdessä, joten parhaan pelaajan palkinto olisi pitänyt jakaa valmentajille.

    4. Suarezin panna: Tätä en voi ymmärtää. Olen vastaan kaikkea jälkikäteistuomitsemista aina. Jos tuomari ei näe, niin se on sallittua. Näin mielestäni jalkapallossa tulisi toimia, niin nyt kuin vastaisuudessa. Videorangaistukset ja tuomioiden tarkistukset kuuluvat lajeihin, joilla ei ole luonnetta. Kysymys: kauanko luulette Suarezin pelaavan partiopoikien Barcassa? Ei oikein sovi sinne asenteeltaan.

    5. Mikä erottaa Di Stefanon, Messin ja Puskaksen, Pelestä, Maradonasta ja Zidanesta? Niin se vaan on, että maailman kautta-aikojen parhaasta puhuttaessa, ei vain voi sivuuttaa sitä, että maailmanmestarruden se tarvitsee. Epookkipelaajahan Messi on ehdottomasti, mutta niin oli Di Stefano ja Puskaskin. Elämä on epäreilua, mutta jos Messi ei neljän vuoden päästä ole kunnossa, hän ei ole muuta "kuin" epookkipelaaja yhdessä Ronaldon kanssa.

    VastaaPoista
  10. 6. 2018 kisat uudessa Neuvostoliitossa. Pidin aikoinaan luentoa silloin, kun Putin ja Medvedev olivat vaihtaneet paikkoja. Kirjoitin luentoslidelle: Putinin urakehitys: Presidentti ->pääministeri -> Presidentti -> Tsaari. Luentosali nauroi, kuka enää nauraa? Olin jo lätkän mm-kisojen aikana sitä mieltä, että urheilujohtamista tulee voida käyttää lyömäaseena tärkeämpien asioiden aikaansaamiseksi. Tulisiko sittenkin harkita boikottia?

    7. Tilastonikkarointi. Meni muuten ihan vituiksi tuo Castrollin kanssa tehty datamallinnuskeskus. Toivottavasti, ette käyttäneet. Hävettää. Koodin kanssa oli suuria vaikeuksia. Ja täytyy tunnustaa, että nauroin kippurassa, kun sen kautta otettiin uutisaiheita kakkosluokan medioihin (onneksi päämediat eivät sortuneet tähän).

    8. Kuinka joku jaksaa vertailla lajeja? Itse en pidä keihäänheittoa minään, mutta on toki kivaa, että härmän pojat pärjää. Oliko muuten Mekhissin diskaus mielestänne oikein? Periaatteessa ajattelen itse, että oli, sillä säännöissähän tosiaan sanotaan, että numerolappu tulee olla esillä koko kisan ajan. Kuitenkin raju tuomio, varoitus olisi riittänyt. Onneksi kävi pokkaamassa kullan 1500 metriltä.

    9. Korisskabat kotikulmilla. Joo, tulen katsomaan pelin jos toisenkin. Kuitenkin sääli, ettei oma suosikkina OKC:n Russell Westbrook lähtenyt mukaan kisoihin. Ihmiset aina puhuvat kuninkaasta ja Durantista, mutta mielestäni todelliset työhevoset koriskentällä ovat heittäviä takamiehiä. Westbrook on jumallinen pelaaja, äärettömän atleettinen ja nopea.

    10. Uusi tutkimusryhmäni jäsenen teos on muuten saanut päivänvalon. Jos kiinnostaa, niin kannattaa lukea:

    FIFAn valtapeli : Etelä-Afrikan jalkapallon MM-kisat 2010 keskitettynä mediaspektaakkelina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. LC, keihäänheitto on raaka laji monessa mielessä. Lähes kaikki maailman huippukeihäänheittäjät ovat loukkaantuneet urallaan useasti leikkausta vaativasti. Keihäänheitto vaatii myös lahjakkuutta. Lähes kaikki nykyjalkapalloilijat olisivat yksinkertaisesti liian pieniä keihäänheittoon.

      Lionel Messi ei pärjäisi yhtään missään muussa lajissa kuin jalkapallossa. Hänen kaltainen ruumiinmitoiltaan vääristyt kääpiö naurettaisiin muista lajeista ulos. Messin menestyminen, kuten Maradonankin menestyminen, kertovat jalkapallon heikoista fyysistä vaatimuksista.

      Poista