maanantai 1. toukokuuta 2017

Kaikkien aikojen kieltäytyjät

Vappu on aina kevään merkki, mutta se on myös aina merkki siitä, että jokavuotiset jääkiekon MM-kisat, tai kavereiden kesken Skoda Cup, on ovella. Näin on tilanne tänäkin vuonna, kun kisat alkavat Suomen osalta perjantaina ottelulla Valko-Venäjää vastaan.

Alkavat kisat ovat Leijonien nykyiselle valmennusryhmälle ja päävalmentaja Lauri Marjamäelle ensimmäiset MM-kisat. Muistamme varmasti, kuinka ryhmältä sujuivat viime syksyn World Cup ja osa varmasti on huomannut, että menneen talven Euro Hockey Tour on myös mennyt tulosten puolesta normaalia heikommin. Suomen joukkue tuleviin kisoihin julkaistiin tänään ja jo muutaman viikon ajan mediasta olemme voineet lukea, kuinka pitkä lista suomalaisia NHL-pelaajia on kieltäytynyt kisoista mitä moninaisimmin syin. On ollut "sopimustilannetta", "väsymystä", "loukkaantumisia" ja "maajoukkueuran lopettamisia". Osalla pelaajista kuten esimerkiksi Patrik Laine nuo syyt ovat olleet ihan perusteltuja, mutta esimerkiksi maalivahtiosastolla esimerkiksi Kari Lehtonen, Antti Niemi, Tuukka Rask ollaan vain todettu, ettei tulla kisoihin. Vastaavasti puolustukseen olisi ollut tarjolla Rasmus Ristolainen, mutta hänkin kieltäytyi. Leo Komarov taas julkisti maajoukkueuransa loppuneen viime syksyn World Cupiin ja Minnesota Wildin hyökkääjäkolmikko jätti myös kokonaisuudessaan tulematta kisoihin eri syiden takia. Mediasta kuuluu puheita taustalta, miksi kieltäytyjien määrä on tällä hetkellä mahdolliseen pelaajamäärään nähden jopa ennätyksellisen suuri ja syyttävä sormi osoittaa aika suoraan päävalmentaja Lauri Marjamäkeen ja hänen tiimiinsä! Onko syynä sitten henkilökemiat vaiko se kuuluisa pelikirja, vai ehkä molemmat? Sille suoraa selitystä voidaan vain arvailla. Toisen linkin takaa löytyy koko Suomen joukkue listattuna.

Kun Suomen joukkuetta kokonaisuudessaan tarkastelee, niin onhan se huolestuttavaa, että mukana ovat jälleen kerran ne samat Lasse Kukkoset, Mika Pyörälät ja kumppanit! Mukana on myös Juhamatti Aaltonen, joka vetäisi keväällä parikymmentä ottelua ilman maalia, eikä mahtunut osassa kevään pudotuspelejä edes kokoonpanoon, kun HIFK päätyi lopputuloksissa neljänneksi! Suomen tilanne pelaajarintamalla on siis tällä hetkellä niin heikko, että tällainen pelaaja joudutaan ottamaan mukaan kisoihin, kun syystä tai toisesta parempiakaan ei ole tarjolla! Minusta tämä on sekä hälyyttävää, että myös säälittävää!

Samaan aikaan rakas naapurimme Ruotsi saa mukaan jopa 16 kovan luokan NHL-pelaajaa! Venäjällä on toki myös mukana laadukas ryhmä, vaikka sielläkin loukkaantumisten takia esimerkiksi Pavel Datsyuk ja Ilya Kovalchuk ovat poissa. Kanada tulee taas mukaan kovilla nimillä ja USAkin on laadukkaan ilkeä, vaikkei esimerkiksi Patrick Kane olekaan mukana. Tsekki on taantunut huippuvuosistaan jo pidempään, mutta silti isoimpia NHL-tähtiä on kuitenkin mukana, kun esimerkiksi Jakub Voracek ja Petr Mrazek on saatu mukaan. Samaan aikaan Suomen "NHL-avut" ovat tasoa Joonas Korpisalo ja Markus Hännikäinen!

Kaikesta tästä huolimatta Suomella on silti mahdollisuus selvitä jopa mitalipeleihin asti, jos joukkue pelaa edes suunnilleen nimilistansa normaalitasolla! Tämä johtuu siitä, että Suomen alkulohkossa pelaavat joukkueet ovat Kanada, Tsekki, Sveitsi, Valko-Venäjä, Norja, Slovenia ja Ranska! "Normaalisuorituksella" Suomi sijoittuu siis alkulohkossaan noin sijoille 3-4 ja menee jatkopeleihin. Pienellä onnella puolivälierissä tulee vastaan joukkue, jonka Suomi voittaa ja selviytyy mitalipeleihin! Minusta olisi aika irvokasta, että tuollainen joukkue voisi saavuttaa kisoissa jopa mitalin! Tietysti kisoissa pelaavat ensisijaisesti ne, jotka ovat motivoituneita ja kisoissa pelataan joukkueena, eikä pelkkänä nimilistana, mutta kuitenkin. Itse näen tässä tilanteessa kaksi erittäin huolestuttavaa asiaa: ensinnäkin kieltäytyjien määrän ja toiseksi mahdollisuuden menestyä kieltäytyjistä ja joukkueen nimilistasta huolimatta.

Tulen kisoja seuraamaan jonkin verran. Mikäli Suomen ottelut sopivat omaan aikatauluuni, tulen niitä ihan uteliaisuudesta ja neutraalilla otteella kriittisesti katsomaan. Tavallaan seuraaminen on ihan mielenkiintoista, vaikkei menestystä tulisikaan, koska silloin ennakkoarvioni "ongelmista" ja joukkueen tasosta kävisi mitä todennäköisimmin toteen. Toisaalta mahdollinen menestys toisi mielenkiintoisia näkökantoja kisojen tasosta kokonaisvaltaisesti! Mahdollistahan toki on, että Suomen pelaajat ylittävät itsensä ja saavuttavat "altavastaajina" menestystä kovatasoisissa kisoissa. Toisaalta mistä se itsensä ylittäminen tällä valmennusjohdolla yhtäkkiä nyt sitten putkahtaisi, kun viime syksyn World Cup, EHT ja kisoja edeltävätkin harjoitusottelut ovat olleet sekä pelillisesti, että tuloksellisesti melkoisen vaisuja?

21 kommenttia:

  1. mielenkiintoinen turnaus, Marjamäellä tulos tai ulos.
    Tähän mennessä ei ole vakuuttanut ainakaan tulosten perusteella(pelejä en oo katellu) niin katsellaan nyt ihan rauhassa miten se peli lähtee kulkemaan. Nimilista ei tosiaan vakuuta mutta ei näitä pelejä nimillä pelata.

    Granlundin puolustukseksi sanottakoon että eikö miehellä ollut käsi murtunut?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse olen muutamia pelejä ehtinyt katselemaan ja niissä on otteet olleet todellakin sitä Suomelle tuttua tasapaksua puurtamista. Ei Marjamäki ainakaan mitään uutta ja ihmeellistä ole tuonut esim. Kari Jalosen aikaan verrattuna. Erona tietysti se, että nyt noita isompia nimiä tuntuu kiinnostavan maajoukkuepelit vielä Jalosen aikaa vähemmän jostain syystä.

      Granlundilla tosiaan todettiin olevan käsivamma, mutta onhan noita muita "terveitä" kieltäytyjiä silti todella iso määrä.

      Poista
    2. Tuo käsivamma "sattui" kyllä sopivasti.

      Loppuelämän rahahuolet ratkaisevat sopimusneuvottelut edessä, joten täysin ymmärrettävää, että tuollainen "sattui"..
      Harmi sinänsä sillä Granlund-Aho-Rantanen olisi ollut kyllä kova ja mielenkiintoinen kenttä isoon kaukaloon.
      Itse turnaus on kyllä taas aivan ylivoimaisen hieno mahdollisuus tehdä rahaa, kun karjalalippikset painavat pää märkänä Suomea tulosvedossa.Nimilista tähän loppujen lopuksi tuskin paljon vaikuttaa.

      Tämä turnaus näillä nimillä on kyllä malliesimerkki siitä, että 1 peli ratkaisee turnauksen onnistumisen.Alkulohkosta Suomi menee kyllä väkisinkin jatkoon ja puolivälierä on sitten se ainoa peli johon katseet kääntyvät.
      Muuten kisoja tulee itse katsottua vain jos ei ole mtn muuta ja kaljaa kaappi täynnä.

      Tuosta World cupista(Marjamäestä) vielä sen verran, että vaikka tulokset olivat kieltämättä heikot niin kyllähän Suomi pelasi Ruotsi ha Venäjä pelit oikein mallikkaasti ja jonain toisena päivänä olisi vähintään toisen voittanut.

      EHT pelejä en ole katsellut, joten niistä en uskalla antaa mitään arvioita.

      Poista
  2. Siellä on eilen ollut Marjamäki taas vauhdissa! Puljujärven tilannetta käyty läpi ja Marjamäki oli todennut "Marjamäki kylmän viileästi suolasi Edmontonin farmijoukkueen valmennustiimin täysin toteamalla, kuinka Puljujärvi on ”vihelellyt AHL:ssä yksinään.” Marjamäki ilmoitti vielä päälle, kuinka Puljujärvi tarvitsee harjoittelua."

    On alle nelikymppisellä valmentajalla pokkaa lähteä haukkumaan NHL-organisaation valmentajat ja valmennusmetodit, vaikka omat näytöt tosipaikassa valmentamisesta, kun käytössä ei olekaan sarjan ylivoimaisin materiaali ja parhaat resurssit, ovat luokkaa heikko-välttävä! Ei tarvitse varmaan ihmetellä ja yllättyä, jos tulevaisuudessa Marjamäen Leijoniin ei NHL:stä tule pelaajia tai pelaajia ei päästetä, kun organisaation lääkäri ei anna jonkun "loukkaantumisen" takia pelilupaa!

    Eiköhän olisi ihan kaikkien osapuolten kannalta, niin pelaajien, NHL:n, Suomen ja Marjamäen kannalta, todeta näiden kisojen jälkeen, että Marjamäen valinta päävalmentajaksi oli virhe ja etsiä uusi mies tilalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. oli kyllä todella erikoinen lausunto. Vaikka myönnettäköön että Edmontonissa junnujen käsittely on vähän erikoista. Puljullahan on potentiaalia olla ihan kova peluri niin toivotaan että osaavat hommansa Edmontonissa hoitaa.

      Eiköhän kisoissa käy niin että suomi etenee tietenkin lohkosta jatkoon ja puolivälierissä tappio. Siinä on sitten hyvä pistää Marjamäki pihalle. Ja takin kerkeää sitten itte kääntää jos sattuvat etenemään hyvällä pelillä mitalipeleihin :)

      Poista
  3. Lätkän MM-kisojen arvostus Suomessa on jotain hämmentävää. Kyse on lajista, jota pelataan vakavissaan noin 6 maassa maailmassa. Jostain syystä MM-kisat pelataan joka vuosi, ja parhaassakin tapauksessa isot maat saavat jonkun c-jengin kasaan. Eli käytännössä Suomi voisi lähettää kisoihin vaikka Heinolan Kiekon b-junnut ja huonoimmillaankin oltaisiin 8 parhaan joukossa. Tämän jälkeen pitää voittaa yksi peli ja "saavutettiin tavoite", tähän toinen voitto ja ollaankin jo pelaamassa MAAILMANMESTARUUDESTA! Vähään ollaan tässä maassa tyytyväisiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos joku tosissaan kuvittelee että "Heinolan kiekon b-junnut" voisi mitenkään päästä jääkiekon MM-kisoissa jatkoon alkusarjasta (ja ylipäätään välttää viimeisen sijan koko kisoissa), ei tiedä mitään jääkiekosta yhtään mitään.

      Poista
    2. Ehkä Basilides tuossa hieman liioitteli, joko tarkoituksella tai ilman, noita Heinolan poikien menestysmahdollisuuksia, mutta kyllä hänellä silti pointti on, kun hän puhuu tuosta "suomalaisen karjalalippispään arvostuksesta" jokavuotisia kisoja kohtaan. Minä olen samaa mieltä, että varsinkin suomalaiset antavat näille jokavuotisille kisoille aivan liian suuren arvon. Se heijastuu karusti ulos ainakin silloin, kun Suomi voittaa mestaruuden. Siinähän ei toki ole mitään vikaa, että fanittaa ja tykkää seurata, mutta rajansa silti kaikella.

      Tosin fanejakin on monenlaisia. Tuossahan oli muutama päivä sitten uutinen, että Pariisiin asti matkustaneet suomalaiskisaturistit olivat jo nostaneet metelin, kun otteluissa ei tarjota alkoholia! Onko tuossa sitten yksi iso syy, että Suomessa arvostetaan näitä kisoja niin paljon, että saa "luvalla" ryypätä? Itselle tulee ainakin aivan mieletön myötähäpeän olo, kun ajattelen näitä turisteja huutamassa Pariisissa, joka on yksi Euroopan suurimmista ja sivistyneimmistä kulttuurikaupungeista, rallienglannilla "WE WANT BEER! WE WANT BEER!".

      Poista
    3. Voisiko olla niin, että Suomen urheiluhullu kansa vaatii sen jokavuotisen karnevaalinsa? Ei Suomella joukkuelajien puolella ole (hieman kärjistäen) juurikaan muissa lajeissa menestymismahdollisuuksia. Jalkapallon puolella jo arvokisoihin pääsy on tällä hetkellä utopiaa vuodesta toiseen. Ei kai se sinulta ole mitään pois jos jo(t)ku(t) muu(t) haluaa viettää jokakeväiset karnevaalinsa? Tuo termi "karjalalippiskin" alkaa suoraan sanottuna v*tuttamaan itseäni. Ketkä kaikki kuuluvat "karjalalippiksiin"?

      Mielestäni jalkapallokannatukseen liittyy myöskin vahvasti alkoholi (mm. "pubikulttuuri"). Jopa kotimaisessa Veikkausliigassa katsomoissa öykkäröidään esimerkiksi humalapäissään. Muutenkin Suomessa jalkapalloliigassa esiintyy eri joukkueiden kannattajien välisiä tappeluita ja nujakoita. Se jos mikä aiheuttaa myötähäpeää.

      Poista
    4. "Voisiko olla niin, että Suomen urheiluhullu kansa vaatii sen jokavuotisen karnevaalinsa?"

      Varmasti näin onkin ainakin osan kohdalla. "Kun viime vuonnakin Vapun jatkeeksi katottiin pelejä ja juotiin kaljaa, niin tänäkin vuonna tehdään sama" varmaan noudattaa aika monen kohdalla tätä jokavuotista toukokuun ja kesän alkua. Itsekin katselen kyllä ihan mielelläni Suomen pelejä, kun osuvat sopivasti aikatauluun, mutta jätän sen kaljan pois kokonaan, enkä anna Suomen voiton tai tappion vaikuttaa elämääni muutenkaan millään tavalla.

      "Ei kai se sinulta ole mitään pois jos jo(t)ku(t) muu(t) haluaa viettää jokakeväiset karnevaalinsa?"

      Ei toki ole minulta pois. Kyllähän kisoista saa nauttia, mutta kuten jo yllä sanoin, niin rajansa kaikella. Se kaljan kittaaminen ja mahdollisen voiton aiheuttama "torilla hilluminen", yleensä vielä humalassa, aiheuttaa minussa myötähäpeää ja on mielestäni aika rajua ylilyöntiä.

      "Ketkä kaikki kuuluvat "karjalalippiksiin"?"

      Kaljaa kittaavat turistit, kaljaa kittaavat kotona pelejä katsovat kisafanit. Oikeastaan voisi sanoa, että sellaiset henkilöt, jotka puhuvat aina vaan Suomen voitosta, eivätkä pysty ottamaan vastaan mitään kritiikkiä Suomen joukkuetta tai pelaajia kohtaan. Sellaiset henkilöt, jotka kyllä "intohimoisesti" katsovat otteluita, mutta eivät kauheasti ymmärrä pelin "hienouksien" tai taktiikan päälle, vaan se on pelkästään sitä Suomen kannustamista ilman sen suurempaa ymmärrystä itse pelistä.

      "Mielestäni jalkapallokannatukseen liittyy myöskin vahvasti alkoholi (mm. "pubikulttuuri")."

      Toki kuuluu, mutta mielestäni se on aika paljon hillitympää kuin lätkän puolella. Jalkapallon puolella porukka menee ravintolaan/pubiin katsomaan peliä ja sillä selvä. Lätkän puolella näitä kaljapäitä näkee ihan katsomossa pomppimassa ja kadulla myös ennen pelejä, jalkapallon puolella mielestäni vähemmän.

      Suomalainen "matsiin sillä verukkeella lähtenyt fani, että saa samalla ottaa kaljaa" öykkäröi sille päälle sattuessaan niin futiskatsomossa kuin myös lätkäkatsomossa.

      Poista
    5. Nyt viuhuu vielä enemmän blogin aiheesta ohi, pahoittelut siitä.

      Mitä mieltä maailmalla vallitsevasta jalkapallohuliganismista? Joka vuosi eri puolilla maailmaa kyseinen oksettava lieveilmiö vaatii jopa kuolonuhreja. Urheilu on uskonnon ohella yksi turhimpia syitä tappaa/kuolla.

      Ihan lähiaikoina on tapahtunut ainakin useita mieltäkuohuttavia tapauksia. Etelä-Amerikassa joku fani syöstiin jalkapallostadionilla kuolemaansa. Muistaakseni ainakin osasyynä oli väärän joukkueen kannatus. Joku brittifani sai turpaansa kun häntä luultiin "väärän" joukkueen kannattajaksi. Lopulta selvisi, että joku oli tintannut saman joukkueen kannattajaa...

      Ei "kaukalokendon" puolella vaan tällaisista kuule. Aika pientä siis joku pieni känniöykkäröinti kun jalkapallopuolen lieveilmiöihin vertaa.

      Poista
    6. "Mitä mieltä maailmalla vallitsevasta jalkapallohuliganismista?"

      Se on tietenkin aina ikävä ja kauhea asia! Tuollaiset fanijoukkojen tappelut, pommi-iskut kuten Dortmundin tapauksessa ja muut ovat aina tuomittavia. Olen täysin samaa mieltä, ettei kenenkään tulisi kuolla tai saada turpaansa jonkun kannattamansa urheilujoukkueen takia.

      Jalkapallossa maailmanlaajuisesti noita valitettavasti näkyy tasaisin väliajoin eri kulttuureissa, missä veri tuntuu kuohahtavan helposti. Osasyynä jääkiekkoon verrattuna on varmaan myös se, että jalkapalloa pelataan ihan jokaisessa maailman nurkassa, kun taas jääkiekkoa vain muutamissa nurkissa. Olettaisin, että valitettavasti samanlaisia tapauksia jouduttaisiin todistamaan myös jääkiekon puolella, jos sitä pelattaisiin ja varsinkin fanitettaisiin yhtä intohimoisesti vaikka nyt esim. juuri Briteissä tai Etelä-Amerikassa.

      Poista
    7. Vastauksena aiempaan oma mielipide tiivistettynä.

      Karjalippis=jääkiekkoa vain arvokisojen aikaan (jos tulevat hyvään tv ja ryyppyaikaan) seuraavat.Eivät ymmärrä lajista käytännössä mitään, mutta esittävät asiantuntijoita voiton hetkillä.Ominaista myös häipyminen takavasemalle ja ehkä pieni jälkiviisastelu tappion hetkellä.Myös tuomareista ja vastustajista valitetaan ja omia kehutaan oli syytä tai ei maasta taivaaseen ihan sen mukaan mitä Mertaranta tai Tamminen sattuu sanomaan, vaikka toki tämä esitetään omana mielipiteenä.
      Myös vähättely(naureskelu menestymättömyydestä) jalkapalloa kohtaan on yleistä.

      Poista
    8. "Myös vähättely(naureskelu menestymättömyydestä) jalkapalloa kohtaan on yleistä."

      Taitaa myös toimia toisinpäin, "pientä" vähättelyä jääkiekon puolelle tulee usein jalkapallopuolelta :)

      "Skoda Cup", "karjalalippis" jne...

      Poista
    9. sieltähän ranska osoitti ettei ihan heinolan junnuilla vielä ratsasteta menestykseen :) eihän se kaukana ollut valkovenäjän kanssakaan ettei käy kylmät.
      Tekisi mieli sanoa että lätkässä on taso noussut, mutta melkoisia kylvetyksiä on muut suurmaat järjestäneet. Eihän tuo suomen joukkue kyllä kovin laadukas ole.
      Vedotkin meni hieman huti kun ranska painoi maaleja suorastaan liukuhihnalta ja suomipoika ei saanut edes tyhjiin, tänään uusi yritys.
      -henq

      Poista
    10. Suomella oli tosiaan paikkoja pistää useampikin häkki eilen. Osala kun olisi 1. erän lopussa laittanut lähes tyhjiin niin olisi saattanut olla ihan erilainen lopputulos.

      Ranskahan on viime vuosien aikana voittanut MM-kisoissa esimerkiksi Kanadan ja Venäjän. Yksittäisissä peleissä voi tapahtua mitä vaan, sen nämä muutamat esimerkit kertovat.

      Sanoisin, että kyllä tasoero muutenkin kapenee hieman jatkuvasti. Joka vuosi tulee näitä "pienten" yllätysvoittoja "suurista".

      Poista
  4. Mitä tässä voi sanoa näiden kahden viimeisimmän pelin jälkeen? Minä nauran, siis oikeasti nauran! Ranska-ottelu ja Tshekkiä vastaan tapahtunut sulaminen ovat sen luokan esityksiä, että minä oikeasti nauran! Ei edes harmita, vaan naurattaa! Ranskaa vastaan ylimielistä suhtautumista ja vastustajan aliarviointia ja nyt sitten Tshekkiä vastaan todellinen jäätyminen ja housuihin paskominen :D

    Noh, taulukossa on jo 4 pistettä, joten sarjapaikan puolesta tuskin tarvitsee jännittää! Kaikkien kannalta olisi varmaan paras, että Suomen pelit loppuisivat alkulohkoon, niin ei tarvitsisi pidempään hävetä näitä esityksiä. Pelaajat kotiin lomille, Marjamäen voi tosin jättää Ranskaan vaikka loppuiäkseen :D

    Niin sanoinko muuten jo, että naurattaa ihan vietävästi? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä loppuneet pelit alkulohkoon. Joukkueen pelikin on parantunut peli peliltä. Ei tartte enää hävetä. Kohta mennäänkin jo neljän joukkoon että heilahtaa ;)

      PS. Eivät nämä hävetyksen ja Suomen esityksille nauramisen tunteet kovin neutraaleilta vaikuta. Taidat kuitenkin elää vahvasti tunteella mukana. Hyvä niin.

      Poista
    2. ainahan suomi painattelee puoliväleihin. Nyt täytyy sanoa ettei itellä ole pahemmin luottoa, USA on aika kova. Mutta huomenna näkee miten käy, toivottavasti kanada-matsista on otettu opiksi.
      -henq

      Poista
    3. oppia oli otettu ja USA nollattiin täysin. Hieno taktinen esitys. Ruotsi kaatuu helposti mutta finaalissa on liian kova pala vastassa. Ei silti paskempi saavutus hopea ensimmäisistä kisoista Latella. Tuli kyllä jatkoaikaa pestiin näillä esityksillä vaikka itsekin ensimmäisten pelien perusteella huusin ukkoa ulos.
      -henq

      Poista